Смешният плач на Кристиано

Септември започна ударно за европейския клубен футбол. В едва третия мач от Примера дивисион се случи нещо, което никой не очакваше.

Звездата на „Реал“ Кристиано Роналдо полугласно обяви, че иска да се махне от Мадрид, защото не се чувства щастлив. От всички слухове, които се завъртяха в публичното пространство, най-много хвана дикиш този, че португалецът е нещастен, защото получава по-малко пари в настоящия си клуб, отколкото би получил в „Анжи“ (Махачкала), ако „Реал“ се бе съгласил да го продаде на руснаците.

Ronaldo
Кристиано Роналдо (вляво) разбуни духовете в Европа, след като призна, че не се израдвал за головете си срещу „Гранада“, защото не се чувства щастлив в Мадрид.

Винаги съм уважавал Кристиано, защото той показва как с много тренировки, себеотдаденост и желание можеш да постигнеш уникални неща. Португалецът няма вродения талант на Лео Меси, но страхотната му амбиция го кара постоянно да се усъвършенства и да се опитва да достигне аржентинския гений. Но явно амбицията и желанието за усъвършенстване на Роналдо (което го и накара да отиде в „Реал“) се оказаха доста по-слаби от лакомията му и любовта към парите.

Което е, меко казано, странно, при положение че Кристиано е вторият най-добре платен футболист в света. Именно единствено в тази класация на богаташите, занимаващи се с футбол, португалецът е успял да изпревари Лео Меси. Защото, колкото и да е богат „Анжи“, колкото и известни играчи да преминаха оттам през последните 2-3 сезона (Роберто Карлуш, Самуел Ето’о, Юри Жирков, Ласана Диара), да замениш Мадрид за Махачкала е постъпка, достойна да задмине по тъпота и решението на Бербатов да откаже на гранда „Ювентус“, за да се състезава за английския квартален „Фулъм“.

Ако погледнем към най-надеждния източник за доходите на футболните звезди – списание Forbes, ще видим, че плачът за повече пари на Кристиано е, меко казано, смешен. Да, той не е най-печелещият за 2011 г., но там първото място от години е окупирано от Дейвид Бекъм. 37-годишният играч на американския „ЛА Галакси“ е прибрал за 2011 година цели 46 милиона долара, от които повече от 2/3 са от реклами и едва 1/3 от заплата. На второ място е именно Кристиано Роналдо, който заработва годишно 42 милиона долара – точно 50% от тях идват от рекламните му договори с „Найк“, „Кастрол“ и други, а останалите 21 милиона му ги плаща „Реал“ (Мадрид).

Beckham
Макар че вече е далеч от големия европейски футбол, популярността на Дейвид Бекъм му позволява да продължава да е най-добре печелещият футболист в света.

От тях 10 милиона са под формата на заплата (за чието повишение именно плаче Рони), а останалите са от бонуси, както и от факта, че Кралския клуб дава 50% от приходите от сувенири и фланелки с името на играча на самия него. Плачът на Роналдо е смешен, защото дори и да получи с 10 милиона долара повече от „Анжи“, надали цял свят ще се изтрепе да купува фланелки с емблемата на тима от Махачкала, който допреди няколко години беше известен само на жителите на Дагестан.

Тоест това, което ще вземе повече като пари от руснаците, ще се компенсира с намалени приходи от продажби на стоки с името му, а със сигурност ще понамали и приходите му от спонсори, които знаят, че изявите на португалеца с бялата фланелка на клуба от Мадрид се следят в цял свят, докато евентуалните му такива с жълтия екип (кой ли доскоро въобще имаше представа какви са цветовете на дагестанци) ще бъдат гледани от количествено по-малко зрители.

Най-големият футболен дразнител за Роналдо – Лео Меси, заема третото място в класацията, като неговите годишни приходи са с 3 милиона долара по-малко. Интересно е, че аржентинецът взима с 2 милиона по-малко от спонсорски договори („Адидас“, „Пепси“, EA Sports) и с 1 милион по-малко от клуба си „Барселона“ (при равна заплата с португалеца от 10 милиона долара) и общо забогатява с 39 милиона долара на всеки 12 месеца.

Messi
Въпреки че е взел с 3 млн. долара по-малко от Кристиано за 2011 г., Лео Меси показва, че се радва повече на играта, отколкото на заплатата.

Ако погледнем най-скъпо платения футболист на въпросния „Анжи Махачкала“ – Самуел Ето’о, ще установим, че той взима по-голяма чиста заплата и от Меси, и от Роналдо. Годишно камерунецът се разписва срещу сумата от 13,83 милиона долара на година. Общият приход на бившия играч на „Барса“ и „Интер“ обаче е едва 15,7 милиона долара, което означава, че след като се озова в Дагестан, Ето’о припечелва смешните за футболна звезда 2 милиона долара от рекламни и спонсорски договори.

Тоест за пресметливия Роналдо е достатъчно да погледне тази класация, за да разбере, че както футболно, така и финансово за него е най-добре да си стои в Мадрид. И да целува ръката на Флорентино Перес, който въпреки че видя как звездата му се цупи и плачка, все пак най-вероятно ще реши да му вдигне заплатата, за да го направи щастлив.

Източник: Новинар.бг