Победа за „Ливърпул“, победа за футбола

Британският футбол е кораво копеле – въпреки че е изнасилван от руски, арабски и американски милиардери, в крайна сметка успява да им го начука. Коментарът, макар и малко нецензурен, е изключително точен за станалото на „Стамфорд бридж“ в неделя следобед. Двубоят между „Челси“ и „Ливърпул“ бе много повече от поредното дерби, много повече от трите точки, много повече дори от дебюта на Фернандо Торес. Това бе част от голямата битка за Британия, спечелена от тези, които трябваше да спечелят.

Защото футболистите на Кени Далглиш бяха призвани да дадат урок на арогантния Абрамович, чието финансово чудовище „Челси“ опита да се изплюе върху историята. И успяха да го направят така, както само момчетата от „Анфилд“ умеят. Когато след края на мача Крал Кени вдигна победоносно ръце и се усмихна по неговия неповторим начин, мнозина осъзнаха, че моментът е наистина специален. Просто защото Далглиш, старото британско куче, заби на Абрамович и останалите „изнасилвачи“ такъв звучен шамар, какъвто трудно може да бъде забравен. И доказа думите си, че отборът е над всяка индивидуалност. Та този мач Крал Кени можеше да го спечели само с Карагър, Джерард и 9 момчета от школата!

Torres
Фернандо Торес напусна „Ливърпул“, за да отиде в „най-великия клуб“. И още в дебюта си за „Челси“ получи достоен урок.

Какъв Торес, какви 50 милиона паунда… Нали твърдеше, че отива в най-великия отбор. Нали твърдеше, че иска да печели трофеи. Е, хайде, честито! Докато бившите му съотборници празнуваха, той гледаше като препикано мушкато от резервната скамейка, където безславно седна след „мечтания“ си дебют. А зад него фен на „Челси“ претендираше за притежател на най-празния поглед в Англия.
След мача запалянко написа във форума на „Ливърпул“ „Победа за историята“. И е прав. Дори „мърсисайдци“ да не успеят да се класират в заветния Топ 4 този сезон, те имат сериозен повод за празнуване. Отборът, подобно на феникса от емблемата, е възроден от пепелта. И отново черпи сила от корените си. А това го прави наистина специален. Защото „Ливърпул“ е един от истински великите клубове в света, който или го обичаш, или го мразиш, но и в двата случая го уважаваш. Ако не вярвате – питайте Фернандо и бащичко му Роман.

P.S. Видяхте ли транспаранта в агитката на „Ливърпул“ – „18 титли, 5 КЕШ-а – кой е по-велик?“. В „Челси“ за пореден път се убедиха, че няма как да си купиш това, което не се купува с пари. Просто или го имаш, или го нямаш.

Източник: Новинар.бг