Виц на деня
Виж всички вицове


Ползвате ли Интернет за електронни разплащания?
Да, и то често
Да, ако ми се налага
Не, нямам доверие
Категорично не
Не съм запознат(а)
виж резултатите


News letter


Контакти

Информация за контакти
ул. Хр. Ботев 101
тел. 056/83 10 00
факс 056/80 17 33

 

Tелефон за реклама:
056/ 83 10 00

office@factor-bs.com
reklama@factor-bs.comTyxo.bg counter
Tyxo.bg counter
Пенсионери задръстват ТЕЛК-комисиите
07.04.2010
Мизерни добавки и безплатни импулси карат възрастните да се редят на опашки за освидетелстване

На снимката: Хора от цялата област чакат да получат експертните решения на ТЕЛК. Двете общи комисии се помещават в сградата на МБАЛ

Заради добавка към пенсията и социалните преференции тълпи от възрастни атакуват ТЕЛК-комисиите и задръстват работата им. Не е останал пенсионер в областта, който да не се е явил на комисия. Всичко това дотолкова е утежнило работата на и без това тромавата система, че от комисиите са категорични - проблемите значително ще намалеят, ако се инициира законодателна промяна, която да извади хората в нетрудоспособна възраст от компетенциите на ТЕЛК-овете. От Сдружението на докторите от трудово-експертните лекарски комисии актуализират свое предложение към МТСП - да се извършва т.нар. социално-медицинска експертиза. Според нея на лицето се определя социален статус - с каква пенсия, къде живее, с какви средства разполага и допълнително вече на базата на здравословното му състояние да се определя парична сума, която да идва като социална помощ, а не като добавка към пенсията.
До 300 души на месец минават през обща ТЕЛК-комисия в Бургас. Голяма част от тях са именно възрастните. „Дойдохме да се пробваме“, откровено признават чакащите да минат през кабинетите на специалистите. Онези, които вече са взели експертните си решения, не крият разочарованието си: „Нищо не получаваме“.
Пенсионер, който успее да се добере до заветните над 71% инвалидност, получава добавка към пенсията за възраст в размер на 25% от социалната пенсия. Сумата е около 25 лв. Документът от ТЕЛК носи привилегии при кандидатстването за целеви помощи за отопление. Има и отстъпки при ползването на мобилни телефони. Според докторите преди години хората не биха се унижавали за подобни бонуси, но в момента напливът към експертните комисии показва, че нищо не може да спре възрастните да се борят за дребните социални привилегии.
За да минат всички желаещи, в общите ТЕЛК-комисии работят с график за месец напред. В Бургас гледането на пенсионери е поизостанало, но във Варна, където е единственият очен ТЕЛК за Югоизточна България, нещата са още по-зле. Чака се по година за явяване на преглед.
Пенсионерите трябва да излязат от системата на ТЕЛК и да бъдат поети от социалните служби, подкрепят идеята председателките на двете общи ТЕЛК-комисии в Бургас д-р Маргарита Кираджиева и д-р Маргарита Бакърджиева.
В момента през комисиите, които ръководят, минават всякакви хора - от новородени до 101-годишни. Въпреки обещанието, че ще заработи ТЕЛК за деца, това и до момента не се е случило и малчуганите със здравословни проблеми се явяват заедно с останалите. Драстично са се увеличили случаите на исхемична болест, повече са инсултите, онкоболните, хората със сърдечни операции и диабет.
Целта на явяването пред комисията е да установи степента на работоспособност. От 50 до 70% инвалидност отговарят на трета група, от 71 до 90% на втора и над 91% неработоспособност дава първа група. Ако са на легло, освидетелстването става с посещение в домовете. Това са най-тежко болните, на които може да бъде назначен и придружител. За него те получават допълнителна добавка.
Към “облагите”, които ТЕЛК-решението дава, се добавят социално-интеграционни добавки за  лекарства, безплатна годишна винетка, два пъти в годината безплатен двупосочен билет за пътуване с БДЖ или автобусния транспорт, отстъпки при мобилни и кабелни оператори, по-дълга годишна отпуска при трудов договор. На комисия се явяват и богати хора, които не са толкова зле физически, показва практиката на докторите. Целта им е да получат данъчни облекчения за фирмите си. Хората с над 90% неработоспособност на инвалидна количка имат право на целева помощ за преустройство на жилище, еднократна помощ за приспособяване на личен автомобил, предимство при кандидатстване за жилище от общински жилищен фонд. Кандидат-студентите първа и втора група инвалидност при успешно положен изпит влизат с облекчения във висше училище.
За да се освидетелства човек за намалена работоспособност, първо трябва личният му лекар да го насочи към Лекарска консултативна комисия. Това става в повечето случаи по молба на лицето, но може и да е по преценка на лекаря. ЛКК прави протокол, а кандидатът за експертно решение се насочва към съответната ТЕЛК. Комисията му праща покана. В нея са записани изследванията, които трябва да си направи. На определена дата кандидатът се явява с резултатите от изследванията и чака комисията да му даде решението си.
На въпрос на „Черноморски фар“ дали са засичали съмнителни или фалшиви диагнози от представената медицинска документация, председателките на общите ТЕЛК-комисии казват: „Не можем да кажем кое е фалшиво и кое не. Не сме следствие, работи се с документи и въз основа на тях даваме проценти.“
Вниманието им обаче е изострено, когато се появи пациент само с една епикриза, и то с дата месец преди явяването пред комисия. Това автоматично подсказва, че човекът се е готвил специално за представянето си пред ТЕЛК. Логично е, след като не получат желаното, подобни хора реагират бурно, изказват открито недоволството си и обвиняват лекарите, че не са видели „болката им“. Сред онези, които най-много преиграват, са ромите. Заможни бургазлии, които искат да облекчат бизнеса си, също разчитат на актьорски заложби.  
Колкото повече документация се представи, толкова шансовете на човек да получи висок процент инвалидност и съответно пенсия са по-големи. Три или пет епикризи показват развитието на заболяването и са явно доказателство, че човекът не е симулант.
Според групата инвалидност хората с екпертно решение вземат пенсия, чийто размер зависи от заплатите им и трудовия стаж. Колкото те са по-високи, толкова по-голяма е и пенсията по болест. Тя може да стигне  350 лв., а при нефтохимиците да мине и 400 лв. Подобна пенсия обаче е нож с две остриета, предупреждават експертите.
За пример от ТЕЛК-а дават пациентите със злокачествени заболявания.  По наредба след изтичането на 5 години, ако нямат усложнения, нови химиотерапии и рецидиви, те се смятат практически за здрави. В този период много от тези хора са напуснали работните си места и разчитат на пенсиите си. Като не получат решение за продължаването им, те често не успяват да намерят работа и съответно да съберат точки за пенсиониране.

Иван Карагьозов, Център за психологически изследвания - Бургас:Свиват броя на хората с увреждания

Какви са привилегиите на хората с увреждания? В България никакви - директно отговарям и се аргументирам защо. Когато има осигурен достъп, интеграционна трудова и образователна среда, тогава вече можем да кажем, че нещата се развиват положително. Изобщо не говорим дали някой се чувства длъжен да се яви на ТЕЛК. Няма значение дали си млад, или стар, всеки трябва да има право да се яви, това е демократичността на здравната система.
Процентите инвалидност се свалят умишлено, това е тенденция. В страните от Западна Европа, които са високоиндустриални общества, има признати около 12% хора с увреждания. В България, която е изостанала страна, процентът варира между 8 и 10. Това е невъзможно, аз ви гарантирам, че хората с увреждания  у нас са над 20%. Ако са повече, ще искат повече социални блага и придобивки, за тях трябва да има повече пари, а то няма. Всички казват: „Криза е! Сега трябва да строим пътища.“ А нещата са прости. Както казва Сталин: „Няма човек - няма проблем“. Човекът с увреждания създава само проблеми - иска достъп, работа, култура, това са разходи. Няма хора с увреждания - няма проблеми!

Частен случай 
Павлина Милтиядова, пенсионерка:От президентството помогнаха на сина ми

Синът ми е на 35 години с ТЕЛК за очите. Милчо Филипов се казва. Има кератоконус, от 10 години е зле. При това заболяване лигавицата се отделя и се нарушава роговицата. Единственият изход, казват, е да се присади друга от донор, и то я я приеме, я не. Няма да го направим - пари струва, пък и него го е страх.  Ходихме чак във Варна. Има пенсия, тя е направо символична - 110 лв. Но и това никак лесно не стана. Писахме до президентството, ТЕЛК-а с негова подкрепа го изкарахме. Обяснихме какво е положението - много години опитвахме да мине комисия, но понеже няма осигуровки и лекарите - тъй било, иначе било, не ни обръщаха никакво внимание. Това беше по Коледа в края на 2005 г. През февруари на следващата година ходихме във Варна на ТЕЛК. 76% инвалидност му дадоха. Заради това Социални грижи тока плащат. На три години трябва да минава ТЕЛК. Януари 2009 г. ходихме последния път. Голяма мъка беше, снегове, сибирски студ, нещо страшно. Като си спомня, и сърцето ми се свива за следващия път!

Автор: Петя ЯНАКИЕВА
Прочетена: 9022
Коментар на: Петър Йовчев: 02.07.2011г. 03:27:14
А не по-малко,и по какъв-начин,биват наставяни педставените изрази.Бива определяно мнение,спрямо способността,да разсъждава.Интелекта,психиката на този който се изразява.Ами майка му,какво да направя.Напълно си е нормално мисля,когато във предвйд,че на целия ми живот ли е бал ли съм му майчицата.Така е да,да спрямо определено изказване определено.Преди време пред мен.От човек,който пеценявам,бива на-ясно,спрямо самото-Съзнание.И майка му,той ми каза,когато разбереш,че си умрял нещата ще се оправят.Е какво майка му,какво.Как следва,да бъде доказано,че имам представа отнасяйки се,спрямо което.Е да,да обаче,какво прй-условие,че заради интересите,на определен-човек.И то не за друго майка му,ами сами у единственно,за да бъда мъжа,на точно определената от него.Без той да бъде пожелавал,да разбере.Каквото и да бъде от мен,отнасяйки се която тема.Той поради факта,че преди.Когато психиката ми бе,до такава степен съсиоана,че въобще нямах никаква способност,да разсъждавам.И поради самия нагон майка му,тогава бях готов,да стана мъжа и на някоя старица.И да,да обаче на него като му е изгодно,и сега бал ли съм му мауйчицата.От къде да го знам,как ги извърта нещата.Ама в крайна-сметка всичко,се прави,само и единственно.За да започне до ъакава степен,да ми е гадно,че съм без жена до себе си.Че да стана готов,да бъда мъжа,на коя ще да бъде.И всичко,само и единственно,за да я взема,тая която той иска да взема за жена.Е кво,вие щото така като ме гледате как разсъждавам,какво,мислим,че ще изпадна до такова ниво,че да се предам,да му осъществя неговите интереси.Какво така ли мислите.Не щото не мисля,че мслите както.Ама майка му,какво да направя.какво като той се е закопал със пари.А знаете,какво представляватсамите пари.И как със тях се определя всичко,което се случва.И майка му,са само щото си има пари,и си е наумил което,да и стана мъжа на която.И трябва да ми ебава майчицата от всякъде.Какво,не е така така ли.Ааа,а що ли тогава,подавам кандидатури за работа,къде ли па не.И със кандидатурите,доказвам,че ще се справям.Обаче какво,никой думичка,не ми отговаря.Е МАЙКА МУ,ПРЕЦЕНЯВАМ,ЧЕ СЛЕДВА ДА СЕ СВЪРЖЕ СЪС ВАС,АКО ВЕЧЕ КАКТО ПРЕДПОЛАГАМ,НЕ ГО Е НАПРАВИЛ.АМА ЗНАЕТЕ ЛИ,КАЖЕТЕ МУ ЗАЩОТО,ЧЕ ЕДИНСТВЕННО И САМО МОЖЕ ДА СИ МЕЧТАЕ,ДА БЪДЕ СПОСОБЕН,ДА ПРЕЦЕНЯВА ПО-ТОЧНО СПРЯМО МОЯТ-ИНТЕЛЕКТ.ЗА КОЕТО ЕДИНСТВЕНОТО,КОЕТО СЛЕДВА,ДА ЗАДАМ,ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗКАЗВАНЕТО “ MY NTELECT’S A POWER,IT’S A DIESEL POWER”
Коментар на: ангелина добрева 22.08.2011г. 13:38:12
ЩЕ СЕ ЯВЯВАМ НА ТЕЛК,ОНКОБОЛНА СЪМ,ИНТЕРИСУВАМЕ ДАЛИ ЩЕ МИ ДАДАТ НЯКЪКВ % ЗА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ,АКО НЯКОЙ ЗНАЕ НЕЩО МОЛЯ ДА МИ ОТГОВОРИ
Коментар на: ivanka todorova 08.09.2011г. 21:33:04
s diabet cam s glaykoma s diabetna polinevropatiai s xipertonia .6e poly4ali procent
Коментар на: катя 13.01.2014г. 12:47:17
Що за простотия,на ляво и дясно телк.Това не е социална помощ.Не можеш да се явиш на телк без компетентно мнение,никой не може ей така да отиде да се пробва,не пишете простотии.И не зная какво са се заяли с тоя телк.Щом някой в общината е без телк започва да вреди и на останалите от града,да вземете да си гледате работата и да не вършите глупости,всичко съсипахте,само инвалидите ли останаха,които и без това господ нищо не им е спестил.
Коментар на: rozalina atanasova 31.03.2014г. 21:26:37
onkobolna sam dadoha mi 80% ot telk kakva pensi shte mi dadat i kakvi usloviq imam
Добави своето мнение в коментарите:

Име:
E-mail:
Коментар:
Въведи кода :