Виц на деня
Виж всички вицове


Ползвате ли Интернет за електронни разплащания?
Да, и то често
Да, ако ми се налага
Не, нямам доверие
Категорично не
Не съм запознат(а)
виж резултатите


News letter


Контакти

Информация за контакти
ул. Хр. Ботев 101
тел. 056/83 10 00
факс 056/80 17 33

 

Tелефон за реклама:
056/ 83 10 00

office@factor-bs.com
reklama@factor-bs.comTyxo.bg counter
Tyxo.bg counter
Бургаските градски бани – почти забравен спомен
14.01.2010
Имало едно време в Бургас обществени бани. Хората ги знаели и ги ползвали. Градът бил безводен, а през зимата къщите – студени. Какво по-хубаво от това да отидеш, да се напариш и изкъпеш с топла вода, а после зачервен и свеж да те поздравят с ”честита баня”.

В началото на миналия век къщите в Бургас със собствена баня са рядкост. Населението масово ползва услугите на старите бани – Арменска, Турска, Дорината, Ботушевата, по късно на новата, най-новата...
Минават години, сега всяко жилището има баня, луксозна и не до там. Облепена с плочки от горе до долу. Задължително с вана и душ. Ако попитате за градска баня, едва ли ще се намери някой да ви каже къде има сграда за телесна чистота, защото такива вече не съществуват.

Арменската баня

Една от най-старите хигиенни бани била арменската. Стефан Николов я описва в книгата си “ Отново моят малък свят Бургас”: ”Сградата е построена през 1924 г. от Карап Карапчанян, пришълец от Текирдаг (Родосто).  В края на 19 век, той строи малка къща към ул. ”Булевардна” ( дн. “Димчо Карагьозов” № 34). Заедно с къщата, в партера й арменецът направи баня, тук водеха и войниците. Имам даже спомени от руска войнишка глъч пред банята. Беше много посещавана. Имаше и теляк. След като се появиха електрическите бойлери клиентелата постепенно замря. Пет-шест години преди демократичните промени банята беше вече затворена. Нафтата поскъпна толкова много, че цената на банята излизаше едва ли не златна”. След 1990 г. банята се преустройва на ресторант “Истанбул”, после става гръцки ресторант, после италиански. Сега е затворена.

Турската баня

Друг притегателен център на градския бит е турската баня на ул. “Петко Каравелов” 29. Открита през ноември 1929 г. и доста модерна за времето си. Вестниците “ Бургаски фар” и “Морска заря” съобщават за това на своите съграждани. Собственик е Исмаил Джанилов. Банята се помещава в солидна сграда. В предверието има гардеробчета и кушетки, а във вътрешното помещение са разположени малки курни (ванички), където тече топлата вода. Медните тасове за поливане по- късно са заменени с пластмасови. Посетителите ползват услугите на теляк, който прави невероятен масаж.

Отопляването на помещенията и подгряването на водата става с дърва в котелно помещение. Масивен комин извежда пушека високо над околните къщи. Сега сградата е продадена и заключена. Опитът да се разруши комина остана безуспешен.

Дорината баня

Дорината баня, както я знаят старите бургазлии, носи името на собственичката Дора Попова – артистична натура, играла в театралната трупа на Стоян Бъчваров във Варна, в “Свободния театър” на Матю Македонски, в софийския театър на Николай Осипович Масалитинов, в “Нов народен театър” на Султана Николова. По-късно заминава за Париж, танцува във “ Folies Bergere”, обикаля с трупата на “Френско ревю” Франция, Австрия, Италия, Испания. Пътува в Мароко, Алжир, Тунис, Сирия. През 1931 г., при едно от поредните си завръщания в България, със спестените пари Дора купува дворно място на края на града. След приключване на артистичната си кариера, през май 1932 г. тя се заема с организацията на строежа на къща и баня на ул. ”Александровска” № 90.

Сградата е по проект на подобни, които Дора е виждала в арабските страни. Две помещения – хладно и горещо, на покрива има остъкление за светлина и проветрение, специално помещение за отоплителния казан и водната помпа, кушетки за почивка, телякиня. През първата седмица след откриване на банята през 1933 г. собственичката окъпва безплатно всички затворници, децата от сиропиталището и бедните хора от бежанската махала.

През 1950 г. Дорината баня е отчуждена в полза на ВИК “Услуги” и става държавна собственост. До 1985 г. тя е носела добри приходи, но постепенно запада и следващата година я затварят. През 1990 г. събарят постройките и на тяхно място сега се издига жилищен блок с магазини.

Ботушевата баня

Ботушевата баня е била на ул. “Ивайло”№ 30, в непосредствена близост до пазара и РУМ“Краснодар”. След 1990 г. тя също е разрушена за построяване на нови жилищни блокове в района.

По времето на социализма частните бани са национализирани и експлоатирани, но са построени и нови. Градът постепенно нараства. Още през 1956 г. се отбелязва  нуждата от нова градска баня. Идеята е да се докара горещата минерална вода от близкото с. Житарово (дн.Ветрен) и да се направи лечебен център, но тя е доста скъпо начинание и не се осъществява.

Новата баня

През 1957 г. е проектирана “квартална баня” на ул. ”Константин Величков” 34, ул. “Странджа” и булевард “Сан Стефано”. Не след дълго там извисява ръст така наречената нова баня. Модерна и красива, с обширно фоайе и отделения за мъже и жени. Вътре освен традиционните курни има душове с педали, а телякът е заменен с българско изобретение на автоматизиран теляк. На касата се продават тоалетни принадлежности, хавлии, сапуни, шампоани, джапанки, дори лимонада. След 1990 г. банята е разрушена, оставено е само котелното помещение, което е превърнато... в бар. Руините стоят до момента, когато мястото се продава и сега там се намира поредният частен хотел.

Най-новата  баня

Най-новата баня е била на ул. “Ивайло” № 72, в близост до училище “Любен Каравелов”. Освен общи помещения, тя има по 15 кабинки отделно за мъже и жени, оборудвани с кушетка и душ, които осигуряват почти домашен комфорт. В приземния етаж има три двойни и две единични кабинки – така наречени “семейни вани”. За да ползват тази услуга двойките трябва да покажат паспорт за установяване, че са семейство. Сауната е под лекарски контрол. След банята, жените могат да седнат във фризьорския салон и да си тръгнат с прическа.

Извършват се и козметични услуги, маникюр и гримиране. През 1990 г. фирма “Възход”, стопанисваща всички обществени бани, се подготвя за приватизация. За нея е трудно да поддържа сградите, ремонти отдавна не са правени, а нафтата за отопление непрекъснато повишава цената си. Възможностите са били: баните да се дадат под аренда, или да се създаде акционерна фирма за ползването им, или да се организират търгове за разпродажбата им. Разбира се, третото е най-лесно и бързо. Идва и Законът за реституцията. Една част от баните са върнати на собствениците. Наследниците ги преустройват в ресторанти, събарят или построяват на тяхно място жилищни блокове.

Единствено банята на ул.“Ивайло” № 72, с решение на Общинския съвет, е предадена на близкото училището за ползване като фитнес център или спортно съоръжение. За целта е разширен дворът, а улицата – затворена за движение. Пари за ново преустройството не са отпуснати. Сега постройката изглежда изтърбушена и оглозгана. Всичко в нея е разбито и ограбено.

Две други бани са осигурявали телесната чистота на някогашните бургазлии. Едната е на ул. “Хр. Ботев” до старите хали. Тя е била срината за построяване на подлеза и Театъра за драма, опера и балет. В кв. Комлука също е имало баня за обслужване на района.

Времето на градските бани отмина и като всичко, което не носи печалба, се срива. Появиха се съвременни СПА центрове за релаксация със сауни, джакузита, фитнес зали, солариуми.

Човешката памет е къса. Малцина са тези, които все още разказват какво е това градска баня в Бургас от 20 век.

Турската баня, открита през 1928 г.
Комина на Турската баня
Турската баня откъм ул."Петко Каравелов" 5
Баня № 3 на ул."Ивайло" 72 е напълно разбита и ограбена.  
Баня № 3 на ул."Ивайло" 72 е разрушена от хората
Баня №2 - Арменската баня ул."Д.Карагьозов" 20  
Баня № 5 - Дорината баня на ул."Александровска” 90


Автор: Соня Кехлибарева
Прочетена: 4308
Коментар на: Жорж Суичмезян 08.02.2010г. 00:08:35
От баща си знам, че през 40-те, сред младежите съществувал следния обичай. Всеки, който за първи път посещавал банята, бил длъжен да целуне топуза с който се е затваряла вратата. След това дружно го изкъпвали.
Коментар на: stoian jelew 02.04.2010г. 22:24:14
БРАВО ЗА СТРАХОТНАТА СТАТИЯ . ПРЕДИ ВРЕМЕ ВЪОБЩЕ НЕ Е БИЛО ОБИДНО ИЛИ БЪЗИК ДА ТИ КАЖАТ "ЧЕСТИТА БАНЯ" , ДАЖЕ Е БИЛО ГОТИНО , А СЕГА АКО КАЖЕШ НА НЯКОГО ТАКА НАЙ-МНОГО ДА СИ ИЗЯДЕШ БОЯ ИЛИ ДА ТЕ НАПСУВА . ОЩЕ ВЕДНЪЖ БРАВО ЗА СТАТИЯТА .
Коментар на: ЛЮСИ 24.04.2010г. 00:32:24
не съм мн.голяма но си спомням Дорината баня и тази до у-ще"Л.Каравелов"За нас беше ритуал да отидеш там.Значи това е било преди 24г.,имахме баня но там особенно зимата,си беше удобство.Зимата се чакаше ред в чакалнята,имаше мн.хора.
Коментар на: margdg 16.10.2010г. 17:00:10
АКО МОЖЕ ДА МИ ДАДЕТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА НОВАТА БАНЯ , КЪДЕТО В МОМЕНТА Е ХОТЕЛ ,,АТАГЕН,,
Добави своето мнение в коментарите:

Име:
E-mail:
Коментар:
Въведи кода :